O wybranych aspektach problematyki innowacyjności i zarządzania własnością intelektualną w agrobiznesie rozmawiać będą uczestnicy seminarium 'Kreator innowacyjności w agrobiznesie', które odbędzie się 18 grudnia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Seminarium organizowane jest przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, w ramach projektu pt. 'Wypracowanie standardów zarządzania prawami własności intelektualnej'.
Jak informuje dr hab. Irena Ozimek z komitetu organizacyjnego imprezy, seminarium rozpocznie wykład prof. Małgorzaty Korzyckiej- Iwanow z UW na temat 'Własność intelektualna w zakresie rolnictwa i żywności'. PO nim nastąpią wystąpienia m.in.: prof. Katarzyny Niemirowicz-Szczytt z SGGW, prof. Zbigniewa Dolatowskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, dr Stanisława Macioła z SGH i dr Moniki Trząskowskiej z SGGW.
Wśród poruszanych tematów znajdą się: bariery wprowadzania innowacji do przemysłu spożywczego, metody tworzenia nowych odmian roślin uprawnych w XXI wieku w Polsce czy drogi komercjalizacji innowacyjnych pomysłów biotechnologicznych. Omówione też zostaną propozycje programu dotyczącego zarządzania własnością intelektualną w zakresie modułu rolniczego. (PAP)
dodane przez student