Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Michał Zasada podpisał umowę z firmą Skanska dotyczącą budowy Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych. Pracownicy ICNŻ będą prowadzić szeroko zakrojone badania nad żywieniem i jego wpływem na zdrowie, a także edukować społeczeństwo w zakresie zdrowego odżywiania.
W spotkaniu oprócz JM Rektora SGGW z ramienia Uczelni uczestniczyli również: I Zastępca Rektora Prorektor ds. Rozwoju prof. dr hab. Kazimierz Tomala, Kanclerz SGGW dr inż. Władysław W. Skarżyński, Zastępca Kanclerza Kwestor mgr Anna Kamińska, Zastępca Kanclerza Dyrektor Techniczny mgr inż. Jarosław Dadacz oraz Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka prof. Krystyna Gutkowska. Firmę Skanska reprezentowali: Maciej Kiser (dyrektor obszaru Budownictwa Ogólnego Warszawa-Komercyjny), Robert Bryczek (menadżer projektu) oraz Robert Ciołko (kierownik budowy).
Skanska rozpocznie prace na początku lipca 2021 r. i w trakcie 18 miesięcy wybuduje obiekt laboratoryjno – dydaktyczny wraz z zapleczem technicznym i infrastrukturą towarzyszącą. Budynek, wykonany wg projektu warszawskiego biura projektowego Best Building Consultans, charakteryzuje się nowoczesną bryłą, która doskonale wpisze się w otoczenie kampusu SGGW.
Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych to projekt Wydziału Żywienia Człowieka SGGW. Będzie składać się z dwóch części połączonych łącznikiem, podziemnym i nadziemnym, i posiadać będzie łącznie 5 kondygnacji, w tym 1 podziemną i 4 nadziemne. W budynku zlokalizowanych będzie m.in.: 15 sal dydaktycznych, 11 laboratoriów z 10 pracowniami i 2 halami oraz sala konferencyjna z zapleczem.
Na poszczególnych kondygnacjach, od strony południowej do północnej, znajdzie się 5 tarasów, które wyeksponują walory roślinności na stropodachach. Obiekt będzie wyposażony w ekologiczne i energooszczędne panele fotowoltaiczne i kolektory słoneczne pozyskujące energię na potrzeby budynku. Po zakończeniu prac, w grudniu 2022 r. Centrum zostanie wyposażone w unikatową aparaturę laboratoryjną.
ICNŻ jako wiodąca instytucja naukowo-dydaktyczno-wdrożeniowa będzie realizowało ideę holistycznego podejścia do nauk o żywieniu człowieka. Oprócz rozwoju badań, których wyniki znajdą zastosowanie w rozwiązywaniu problemów żywieniowo-zdrowotnych polskiego społeczeństwa, Centrum będzie również wszechstronnie kształciło profesjonalistów z zakresu żywienia człowieka, dietetyki, ochrony zdrowia, projektowania żywności spełniającej najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa. Pozwoli to wykorzystać system szkolnictwa wyższego do istotnego zwiększenia kwalifikacji zawodowych specjalistów w strategicznych z punktu widzenia kraju kierunkach. Kluczowym zadaniem ośrodka będzie poprawa sytuacji zdrowotnej różnych grup populacyjnych Polaków poprzez zmniejszenie skali chorób powstających w konsekwencji nieprawidłowego sposobu żywienia.
– Projekt, który wspólnie realizujemy, jest niezwykle ważny ze względów społecznych i naukowych. Jesteśmy dumni, że udało nam się wspólnie uzgodnić harmonogram prac inwestycyjnych i doprowadzić do podpisania w dniu dzisiejszym umowy – powiedziała podczas spotkania Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka prof. Krystyna Gutkowska.
Wartość inwestycji wynosi blisko 80 mln zł, z czego 40 mln zł stanowi dofinansowanie z budżetu Ministerstwa Edukacji i Nauki.