2019-10-16 17:15

Zgaga, refluks i choroba wrzodowa – palący problem na talerzu czyli wykład z cyklu Wszechnica Żywieniowa w SGGW

Wykład odbędzie się 16 października 2019 roku, w siedzibie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przy ul. Nowoursynowskiej 159 C w budynku 32 (zielony), aula II.

Kontynuując cykl tematów dotyczący układu pokarmowego człowieka (rozpoczęty w październiku 2018 r.), zapraszamy na kilka kolejnych wykładów, tym razem poświęconych diagnostyce i leczeniu (farmakologicznemu i dietetycznemu) wybranych chorób tego układu. Na najbliższym, pierwszym w roku akademickim 2019/2020, zostaną omówione dolegliwości występujące stosunkowo często i dla pacjentów bardzo uciążliwe. Przedstawią je zaproszeni eksperci – lekarz dr n. med. Mirosław Kiedrowski i dietetyczka dr inż. Katarzyna Kowalcze, aby słuchacze z tymi problemami mogli uzyskać pełną wiedzę, na co najczęściej brak czasu podczas wizyt lekarskich. Stąd też omówią oni następujące zagadnienia:

  • częstość występowania
  • objawy, przyczyny i skutki
  • diagnostyka i leczenie farmakologiczne
  • czynniki predysponujące do choroby refluksowej,
  • produkty nasilające objawy zgagi
  • wsparcie żywieniowe w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
  • rola modyfikacji stylu życia
  • produkty i potrawy dozwolone oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową i wrzodową
  • metody łagodzenia objawów zgagi i refluksu

data ostatniej modyfikacji: 2019-10-04 12:03:47
Komentarze
 
Polityka Prywatności