Warsztaty będą poświęcone nowemu kierunkowi studiów
na Wydziale Inżynierii, czyli Chemii Żywności. Czekają na Państwa
specjalne pokazy i doświadczenia laboratoryjne przygotowane przez Kadrę
Dydaktyczną WSIiZ, mające na celu uświadomienie jak istotne w życiu
codziennym jest sięganie po zdrową żywność. A wszystko to w lekkiej i
przystępnej formie! Jest to wyjątkowa okazja, aby poznać Uczelnię
bliżej, zanim jeszcze złożycie Państwo dokumenty. Serdecznie zapraszamy!
Partnerem warsztatów jest Partner WSIiZ firma Qulineo -
specjalistyczne produkty dla gastronomii.
Program warsztatów:
- 12:00-12:30 Spacer po Uczelni. Poznaj bazę dydaktyczną Uczelni
- 12:30-13:00 Warsztat: Czy wiemy co jemy?
W pracowni chemii żywności, z wykorzystaniem szkła i sprzętu laboratoryjnego, za
pomocą ciekawych reakcji charakterystycznych wykryjemy podstawowe
składniki znajdujące się w żywności. Dowiemy się co kryje się w
podstawowych produktach spożywczych, które codziennie zjadamy. Obecność
na warsztatach pozwoli przekonać się, że żywność i składniki produktów
spożywczych to tak naprawdę ważne i niezbędne dla naszego organizmu
związki odżywcze – substancje chemiczne, o których warto i trzeba wiedzieć dużo.
- 14:00-15:00 Warsztat: Czy smaczny znaczy zdrowy?
Czy kolorowy znaczy smaczny? Co to są i jak działają barwniki?
Jak wykryć sztuczne barwniki w napojach i słodyczach?
Czy słodki znaczy lepszy? Cukier w żywności.
Czy serki owocowe, jogurty i kefiry są zdrowe?
Co kryje się w gumie do żucia, chipsach i coca coli?
Jak dodatki do żywności wpływają na nasze zdrowie?
Co powinniśmy wiedzieć o środkach konserwujących żywność?
Dodatkowo w programie quiz wiedzy o żywności , upominki i inne niespodzianki!
Rekrutacja na Chemię Żywności trwa‼
https://wsiiz.pl/chemia-zywnosci