10 kwietnia 2019 (środa), godz. 17:15

Błonnik pokarmowy a zdrowie człowieka - wykład z cyklu Wszechnica Żywieniowa w SGGW

Prelekcja odbędzie się 10 kwietnia o godzinie 17:15 w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przy ul. Nowoursynowskiej 166 w Warszawie.

Na wykładzie 10 kwietnia 2019 r. prelegentki: dr hab. Jarosława Rutkowska, prof. SGGW z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności SGGW oraz dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak z Katedry Dietetyki SGGW omówią następujące zagadnienia: 

1. Składniki błonnika pokarmowego – budowa, właściwości fizykochemiczne i funkcje fizjologiczne;

2. Występowanie w żywności;

3. Skrobia oporna jako szczególny składnik błonnika pokarmowego;

4. Rekomendacje spożycia błonnika dla populacji ogólnej (osób zdrowych) – zalecenia

   polskie i przykładowe z innych krajów Europy oraz USA;

5. Spożycie błonnika w Polsce, Europie i USA oraz jego główne źródła pokarmowe;

6. Rola błonnika w zapobieganiu i leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych dietozależnych: otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia.


opublikowano: 2019-04-09
Komentarze
Wybrane imprezy i wydarzenia w Warszawie i okolicy
26 października 2024 (sobota), godz. 09:20
Pociąg RETRO (odjazd o 10:30)
26 października 2024 (sobota), godz. 09:20
Pociąg RETRO (odjazd o 10:30)
26 października 2024 (sobota), godz. 10:00
Muzeum Świat Iluzji - wystawa stała
26 października 2024 (sobota), godz. 10:00
Muzeum Świat Iluzji - wystawa stała
26 października 2024 (sobota), godz. 12:00
Alexander Adams " Od ruin do Odkupienia"
26 października 2024 (sobota), godz. 12:00
Alexander Adams " Od ruin do Odkupienia"
26 października 2024 (sobota), godz. 17:00
FOTOPLASTYKON W WIEŻY- CZY UWIERZYSZ? FINAŁ PROJEKTU
26 października 2024 (sobota), godz. 17:00
Różowy Gość
26 października 2024 (sobota), godz. 17:00
Różowy Gość
 
Polityka Prywatności