Prelekcja odbędzie się 10 kwietnia o godzinie 17:15 w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przy ul. Nowoursynowskiej 166 w Warszawie.
Na wykładzie 10 kwietnia 2019 r. prelegentki: dr hab. Jarosława Rutkowska, prof. SGGW z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności SGGW oraz dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak z Katedry Dietetyki SGGW omówią następujące zagadnienia:
1. Składniki błonnika pokarmowego – budowa, właściwości fizykochemiczne i funkcje fizjologiczne;
2. Występowanie w żywności;
3. Skrobia oporna jako szczególny składnik błonnika pokarmowego;
4. Rekomendacje spożycia błonnika dla populacji ogólnej (osób zdrowych) – zalecenia
polskie i przykładowe z innych krajów Europy oraz USA;
5. Spożycie błonnika w Polsce, Europie i USA oraz jego główne źródła pokarmowe;
6. Rola błonnika w zapobieganiu i leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych dietozależnych: otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia.