Wykład odbędzie się 20 lutego o godzinie 17:15 w budynku nr 32 Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przy ul. Nowoursynowskiej 159 C w Warszawie. Wstęp wolny.
Poznawanie mikroflory przewodu pokarmowego i ewentualnych zaburzeń jej równowagi pod kątem wpływu na zdrowie człowieka jest fascynującym polem badawczym dla wielu naukowców. O ich odkryciach opowiedzą nasi eksperci w oparciu o najnowsze doniesienia literatury naukowej. Omówią następujące zagadnienia:
1. Zakłócenie równowagi mikroflory jelitowej w wyniku antybiotykoterapii;
2. Wpływ mikroflory jelitowej na ryzyko rozwoju wybranych chorób zapalnych przewodu pokarmowego (Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego);
3. Jak mikroflora jelitowa wpływa na rozwój wybranych chorób wątroby (stłuszczenie, zapalenie) oraz cukrzycy typu 2;
4. Mikroflora jelitowa a funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego;
5. Jak zaburzenia mikroflory jelitowej mogą prowadzić do rozwoju otyłości;
6. Mikroflora przewodu pokarmowego a rozwój wybranych zaburzeń psychicznych (depresja, autyzm).