9 czerwca, w godz. 11:00-20:00, na PGE Narodowym w Warszawie odbędzie się XXII Piknik Naukowy Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik. Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumcji SGGW ma stoisko, oznaczone numerem D16, które zostało usytuowane od strony ul. Zielenieckiej, przy bramie nr 11, w sektorze nr 5.
Pracownicy, doktoranci i studenci Wydziału zapraszają na trzy atrakcyjne warsztaty i pokazy:
1. Ruch to wyzwanie - ruszajmy się i spalajmy kalorie! (godz. 11-14)
Uczestnicy - dorośli w każdym wieku - będą mogli wykonać badanie ergospirometryczne, określające adaptację organizmu do wysiłku fizycznego. W tym celu zostanie wykonany pomiar tętna w warunkach spoczynku, a następnie prowadzony będzie monitoring tętna i parametrów oddechowych podczas jazdy na rowerze. Na podstawie zużycia tlenu i wyprodukowanego dwutlenku węgla zostaną określone wydatki energetyczne. Dodatkowo, możliwy będzie pomiar składu ciała, a po wypełnieniu kwestionariusza dotyczącego sposobu żywienia i aktywności fizycznej, również konsultacja żywieniowa.
2. O "ruchu" w brzuchu (godz. 14-17)
Warsztaty przeznaczone są dla dzieci, zwłaszcza w wieku 8-12 lat. W części teoretycznej (m.in. prezentacja z animacjami, układanie puzli, obliczanie długości własnego przewodu pokarmowego) zostanie pokazana budowa układu pokarmowego i wyjaśniony zachodzący w nim "ruch". W części eksperymentalnej, w celu wyjaśnienia procesu trawienia makroskładników pożywienia, dzieci przeprowadzą reakcję trawienia skrobi oraz emulgowania tłuszczu przez żółć. Dowiedzą się również o działaniu składników pokarmowych na układy i narządy organizmu młodego człowieka, w szczególności te zaangażowane podczas wysiłku fizycznego. Swoją wiedzę będą mogły sprawdzić biorąc udział w quizie.
3. "Ruch" - istotny element stylu życia w każdym wieku (godz. 17-20)
Warsztaty przewidziane są dla osób w wieku powyżej 15 lat, którym zostaną zaproponowane: ocena aktywności fizycznej na podstawie kwestionariusza, pomiar składu ciała, badanie spirometryczne wraz z oceną parametrów wydolnościowych płuc, pomiar ciśnienia tętniczego krwi, pomiar wysycenia krwi tlenem (pulsoksymetria) oraz pomiar siły mięśniowej. Będzie też możliwość konsultacji żywieniowych.
Wydział Nauk o Żywności SGGW w Warszawie
ŻÓŁTY NAMIOT D 14, wejście przez bramę 11
Zaprasza na pokazy:
1. Czym hamować rozwój bakterii?
Zaprezentujemy szalki, na których widoczne będą strefy zahamowania wzrostu wybranych bakterii (m.in. E. coli, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis) wywołane dyfuzją (ruchem) antybiotyków, produktów pszczelarskich, olejków eterycznych i ekstraktów roślinnych z cebuli i czosnku. Porównamy średnice zahamowania wzrostu wybranych gatunków bakterii przez substancje pochodzenia naturalnego (np. olejek z majeranku, olejek z grejpfruta, sok z czosnku) oraz chemicznego (antybiotyki, kwas propionowy, kwas benzoesowy - konserwanty stosowane w żywności). Wspólnie zastanowimy się czy substancje naturalne mogą skutecznie eliminować rozwój bakterii patogennych.
2. Czy bakterie mogą się poruszać?
Zaprezentujemy jak za pomocą odpowiednich podłoży i technik posiewów można odróżnić bakterie zdolne do ruchu od tych, które nie mogą się poruszać. Wykonamy preparaty mikroskopowe i pokażemy jak wygląda ruch bakterii pod mikroskopem.
3. Jak szybko uzyskać sorbet owocowy?
Omówimy zjawisko ruchu ciepła. Zaprezentujemy wymianę ciepła (na drodze różnicy temperatur) pomiędzy sokiem owocowym, a przesyconym roztworem soli kuchennej.
Rożnica temperatur obu układów spowoduje odebranie ciepła od soku owocowego i jego zamrożenie.
4. Kolorowy chips
Zaprezentujemy zjawisko dyfuzji jako migracji (ruchu) wody po powierzchni suszonej żywności.
Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska zaprasza na pokazy:
1. Świat z lotu drona
Prezentacja drona - ruchomej platformy badawczej wraz z wyposażeniem do monitoringu środowiska z powietrza oraz zagrożenia i aspekty prawne związane z użytkowaniem dronów przez osoby prywatne. Wyjaśnione zostaną zagadnienia dotyczące badań z użyciem kamery wielospektralnej oraz termalnej. Pokaz wirtualnego przelotu nad trójwymiarowym (3D) modelem terenu (animacja komputerowa) stworzonym podczas badań terenowych z użyciem drona.
2. "Wiatr chmury rozwiesza…" - ruch w atmosferze
Zróżnicowanie chmur i ich znaczenie w obiegu wody w atmosferze i kształtowaniu klimatu Ziemi. Tworzenie mikrochmury w przezroczystym naczyniu. Pomiar prędkości wiatru: omówienie czynników powodujących powstawanie ruchu powietrza, rola wiatru w transporcie wody w atmosferze.
3. Wędrówki wielkie i małe, czyli o migracjach ptaków
Prezentacja różnych gatunków ptaków wędrownych, tras ich migracji, miejsc możliwych obserwacji, głosów. Znaczenie badań migracji ptaków w projektowaniu inwestycji - perspektywa biologa i inżyniera.
4. Rzeka i procesy hydrologiczne od źródeł do ujścia
Procesy ruchu wody zachodzące w rzece i zbiorniku retencyjnym oraz możliwość sterowania nimi za pomocą budowli piętrzących. W tym celu zaprezentowana makieta rzeki ze zbiornikiem i zaporą. Uczestnicy będą samodzielnie kierować przepływem rzeki, wprowadzać pływaki (modele łodzi) i obserwować ich ruch.
5. Ruch wody w systemie filtracji - doświadczenie modelowe
Filtracja wody na kolumnie filtracyjnej ze złożem ze skał okruchowych (żwir, piasek). Rola ruchu wody w filtracji - sterowanie natężeniem przepływu i czasem kontaktu wody ze złożem filtracyjnym. Ukazane będą warunki panujące w kolumnie w trakcie filtracji wody oraz w trakcie płukania (regeneracji) filtra (uniesienie, ekspansja złoża filtracyjnego).
6. Ruchome piaski - niebezpieczne upłynnienie gruntu
Pokaz makiety przedstawiającej obiekty budowlane posadowione na gruncie podatnym na zjawisko upłynnienia ukazujący zagrożenia dla ludzi i zabudowań jakie tego typu grunt może spowodować.