19 kwietnia 2017 (środa), godz. 17:15
(Archiwum)

Żywienie a odporność organizmu - wykład w SGGW

Żywienie a odporność organizmu - wykład w SGGW
Żywienie a odporność organizmu - wykład w SGGW

Wykład odbędzie się 19 kwietnia w siedzibie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przy ul. Nowoursynowskiej 159C w Warszawie. Początek o godzinie 17:15, wstęp wolny.

Powszechnie wiadomo, że układ odpornościowy (immunologiczny) chroni organizm człowieka przed szkodliwym wpływem drobnoustrojów oraz substancji wnikających do niego z otoczenia. Dobrze wszystkim znane objawy zwalczania infekcji, a niektórym także alergii, są przykładami funkcjonowania układu odpornościowego. Niestety bywa i tak, że układ odpornościowy staje się agresywny wobec własnych tkanek lub narządów, wywołując choroby zwane autoimmunizacyjnymi. Należą do nich m.in. cukrzyca typu 1, celiakia, stwardnienie rozsiane czy często ostatnio diagnozowana choroba Hashimoto.

Wydaje się jednak, że przy coraz większym zainteresowaniu stanem własnego zdrowia, powszechna wiedza o działaniu układu odpornościowego nie jest wystarczająca. Czy na przykład zdajemy sobie sprawę, jak bardzo układ ten jest skomplikowany: z jakich elementów się składa i za pomocą jakich mechanizmów nas broni? Czy przypadkiem nie utożsamiamy antygenów z przeciwciałami? A czy wiemy, jak na funkcjonowanie układu odpornościowego wpływa nasze odżywianie? Które ze składników pożywienia mogą go wspierać, a które zaburzać?

Na te i inne pytania odpowie zaproszony ekspert, omawiając podczas wykładu następujące zagadnienia:

  • Zadania układu odpornościowego
  • Antygeny czyli czynniki /substancje obce wobec organizmu człowieka
  • Elementy układu odpornościowego, ich umiejscowienie w organizmie, funkcje, mechanizmy działania: grasica i szpik kostny, komórki i cytokiny, przeciwciała
  • Bakterie komensalne przewodu pokarmowego i ich rola w utrzymaniu homeostazy pokarmowej
  • Choroby autoimmunizacyjne jako przykład błędu w działaniu układu odpornościowego
  • Podstawy powstawania alergii pokarmowej
  • Wybrane składniki pokarmowe szczególnie wspierające układ odpornościowy
  • Niekorzystny wpływ wybranych składników żywności na układ odpornościowy (jakość pożywienia)

opublikowano: 2017-04-11
« powrót
Komentarze
Wybrane imprezy i wydarzenia w Warszawie i okolicy
16 grudnia 2025 (wtorek), godz. 19:00
IGOR HERBUT SOLO ACT
16 grudnia 2025 (wtorek), godz. 19:00
Koncert chopinowski - Chopin Point Warsaw
16 grudnia 2025 (wtorek), godz. 19:00
KONCERTY PRZY ŚWIECACH w Sali Koncertowej Fryderyk
16 grudnia 2025 (wtorek), godz. 19:05
Chopin Salon - Koncert chopinowski przy świecach
16 grudnia 2025 (wtorek), godz. 20:00
Bioscope (STEVE ROTHERY + THORSTEN QUAESCHNING)
17 grudnia 2025 (środa), godz. 18:00
Świąteczne warsztaty dekorowania pierniczków
17 grudnia 2025 (środa), godz. 18:30
Świąteczne malowanie przy grzańcu w Warszawie!
17 grudnia 2025 (środa), godz. 19:00
Koncert chopinowski - Chopin Point Warsaw
17 grudnia 2025 (środa), godz. 19:00
KONCERTY PRZY ŚWIECACH w Sali Koncertowej Fryderyk
17 grudnia 2025 (środa), godz. 19:05
Chopin Salon - Koncert chopinowski przy świecach
17 grudnia 2025 (środa), godz. 19:30
Oneus
31 grudnia 2025 (środa)
Artykuł sponsorowany
Bilety na Sylwestra w Warszawie
Polityka Prywatności