Wykład odbędzie się 19 kwietnia w siedzibie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przy ul. Nowoursynowskiej 159C w Warszawie. Początek o godzinie 17:15, wstęp wolny.
Powszechnie wiadomo, że układ odpornościowy (immunologiczny) chroni organizm człowieka przed szkodliwym wpływem drobnoustrojów oraz substancji wnikających do niego z otoczenia. Dobrze wszystkim znane objawy zwalczania infekcji, a niektórym także alergii, są przykładami funkcjonowania układu odpornościowego. Niestety bywa i tak, że układ odpornościowy staje się agresywny wobec własnych tkanek lub narządów, wywołując choroby zwane autoimmunizacyjnymi. Należą do nich m.in. cukrzyca typu 1, celiakia, stwardnienie rozsiane czy często ostatnio diagnozowana choroba Hashimoto.
Wydaje się jednak, że przy coraz większym zainteresowaniu stanem własnego zdrowia, powszechna wiedza o działaniu układu odpornościowego nie jest wystarczająca. Czy na przykład zdajemy sobie sprawę, jak bardzo układ ten jest skomplikowany: z jakich elementów się składa i za pomocą jakich mechanizmów nas broni? Czy przypadkiem nie utożsamiamy antygenów z przeciwciałami? A czy wiemy, jak na funkcjonowanie układu odpornościowego wpływa nasze odżywianie? Które ze składników pożywienia mogą go wspierać, a które zaburzać?
Na te i inne pytania odpowie zaproszony ekspert, omawiając podczas wykładu następujące zagadnienia: