15 czerwca 2016 (środa), godz. 17:30

Witamina D - dla kogo i kiedy? - wykład otwarty Wszechnicy Żywieniowej SGGW

Wykład odbędzie się 15 czerwca o godzinie 17:30 na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przy ul. Nowoursynowskiej 159c (Budynek 32) . Wstęp wolny.

Jak wskazują badania naukowe niepokojący jest w Polsce, podobnie jak i w innych krajach, wysoki odsetek osób z niedoborami witaminy D, stwierdzany w różnych grupach wiekowych społeczeństwa.

Głównym naturalnym źródłem witaminy D jest synteza skórna. Ważne są także źródła żywieniowe. Jednakże zmiana trybu życia i związane z tym ograniczone przebywanie na słońcu oraz niska podaż tej witaminy w diecie przyczyniają się do zwiększenia jej deficytów u ludzi.

W powszechnym przekonaniu niedobór witaminy D kojarzony jest głównie z rozwojem chorób układu kostnego - krzywicą, osteomalacją i osteoporozą. Tymczasem, skutki jej niedoboru dotyczą również innych układów i narządów, gdyż witamina D odgrywa ważną rolę w prawidłowym ich funkcjonowaniu. Obniżone zasoby ustrojowe witaminy D są obecnie postrzegane jako ważny czynnik ryzyka rozwoju wielu chorób, m.in. nowotworowych, układu sercowo-naczyniowego, autoimmunologicznych oraz wielu innych.

Z uwagi na wielokierunkowe działanie witaminy D, właściwe jej spożycie stało się ważnym zadaniem żywieniowców i lekarzy. Stąd też, już po raz drugi, nasza Wszechnica podejmuje ten temat. Tym razem, wykładowca - dietetyk i lekarz - większą uwagę zwróci na rolę witaminy D w profilaktyce wyżej wymienionych chorób oraz na jej suplementację. Na wykładzie zostaną zatem omówione m.in. następujące zagadnienia:

1. Znaczenie witaminy D dla zdrowia człowieka, w tym m.in. wpływ na:

  • gospodarkę wapniowo-fosforanową i w efekcie na układ kostny,
  • układ sercowo-naczyniowy,
  • układ odpornościowy - występowanie infekcji oraz chorób autoimmunologicznych,
  • układ nerwowy i występowanie chorób neurodegeneracyjnych,
  • ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

2. Rekomendacje dotyczące podaży witaminy D.

3. Naturalne źródła witaminy D:

  • synteza skórna (pod wpływem promieni słonecznych) - czynniki regulujące, formy i metabolizm, magazynowanie,
  • źródła pokarmowe.

4. Suplementacja witaminy D - dla kogo i kiedy?


opublikowano: 2016-06-14
Komentarze
Wybrane imprezy i wydarzenia w Warszawie i okolicy
25 listopada 2024 (poniedziałek), godz. 17:45
Teleturniej na żywo ze znajomymi! Gra dla nawet 12 osób w Quiz Mate
25 listopada 2024 (poniedziałek), godz. 17:45
Teleturniej na żywo ze znajomymi! Gra dla nawet 12 osób w Quiz Mate
25 listopada 2024 (poniedziałek), godz. 18:30
Mamiko Ueyama - Koncert chopinowski / Chopin concert
25 listopada 2024 (poniedziałek), godz. 19:00
Chopin Salon - Koncert chopinowski
25 listopada 2024 (poniedziałek), godz. 19:00
Natalia Niemen - piosenki z duszą!
25 listopada 2024 (poniedziałek), godz. 19:00
Wirtuoz i Małgorzata - koncert Waldemara Malickiego
25 listopada 2024 (poniedziałek), godz. 20:00
Giolì & Assia: Resurrection World Tour | Warszawa
Polityka Prywatności