O właściwościach miodu będzie można posłuchać podczas wykładu otwartego organizowanego w ramach Wszechnicy Żywieniowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Spotkanie odbędzie się 16 grudnia 2015 o godzinie 17.30 w Auli II, budynek nr 32 (zielony) przy ul. Nowoursynowskiej 159 c w Warszawie.
1. Co mamy dzięki pszczołom, a co byłoby bez nich - krótka analiza sektora pszczelarskiego.
2. Powstawanie miodu, czyli dzieło małych pszczółek
3. Podział i wymagania prawne dotyczące jakości miodu.
4. Skład miodu, czyli co siedzi w środku
5. Wpływ miodu na organizm człowieka
6. Miód skrystalizował - to dobrze czy źle?
7. Miód nie zawsze taki sam
8. Etykieta miodu - cenne źródło informacji
Prelekcje transmitowane są on-line
Szczegóły na stronie internetowej: www.wszechnica_zywieniowa.
Wykład poprowadzą:
dr hab. Ewa Majewska
student i pszczelarz Piotr Nowotnik
(Wydział Nauk o Żywności SGGW)