Śniadanie jest pierwszym posiłkiem zjadanym po wielogodzinnej nocnej przerwie. Musi zatem dostarczyć przede wszystkim tych składników odżywczych, które organizm "zużył" podczas swojej nocnej pracy. To zaś zapewnia człowiekowi sprawne funkcjonowanie, często bardzo intensywne w pracy czy w szkole. Świadomość o znaczeniu śniadania zapewne jest powszechna. Dlaczego więc nie wszyscy jedzą pierwsze śniadanie, a często również i drugie? Jaka jest skala tego problemu w Polsce i dla której grupy społecznej jest on najbardziej niebezpieczny?
Na te i inne pytania odpowie prof. dr hab. Lidia Wądołowska z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Omówi również takie zagadnienia jak:
- Co jest śniadaniem, a co nim nie jest?
- Jak wygląda prawidłowy zestaw na pierwsze i drugie śniadanie?
- Śniadanie i zdrowie - korzyści i zagrożenia związane z jedzeniem i niejedzeniem śniadania.
Na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej SGGW organizatorzy zapraszają 29 października 2014 r. (środa) o godz. 17.30 do kampusu SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159 C w Warszawie , Budynek nr 32 (zielony) Aula II.
Dojazd: autobusy 148, 166, 185, 193, 503
Kontakt: tel. (22) 59-37-004
e-mail:hanna_wysocka@sggw.pl
Prelekcje transmitowane są on line. Szczegóły na stronie internetowej: www.wszechnica_zywieniowa.sggw.pl