Termin: 12 grudnia 2013 r. w godz. 12.00 - 16.30
Miejsce: SWPS w Warszawie, ul. Chodakowska 19/31
Wstęp wolny!Uczestnicy wydarzenia będą mogli dowiedzieć się, jakie są podobieństwa i różnice w kuchni chińskiej i polskiej, jaki smak mają
słodycze z Azji, jak zachować się w towarzystwie Chińczyków przy stole.
– Podczas Dnia Chińskiego Koło Naukowe Studiów Azjatyckich zaprezentuj
bardzo istotny aspekt kultury chińskiej, jakim są kulinaria. Zapraszamy
złaknionych doświadczeń prosto z Państwa Środka – mówi Dominika Janus,
organizatorka wydarzenia, przewodnicząca Koła. Na uczestników czeka
wiele atrakcji, w tym konkursy, degustacja kuchni chińskiej i
malezyjsko-chińskich słodyczy oraz pokaz filmu dokumentalnego o
kulinarnych zwyczajach mieszkańców Państwa Środka.
Ksawery Burski, były ambasador Rzeczypospolitej Polskiej w Chinach, orientalista SWPS wygłosi wykład inaugurujący o kulturze picia herbaty. Komentarza do wykładu udzieli Li Yi-Nan, Sekretarz Wydziału Kultury przy Ambasadzie Chińskiej Republiki Ludowej w Warszawie.
Szczegółowe informacje