12 lutego 2013 (wtorek), godz. 17:00
Organizatorem wykłady jest Warszawska Szkoła Zdrowia działająca przy Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania w Warszawie.
Termin: 12 lutego 2013 r. o godz. 17.00
Miejsce: aula Wyższej Szkoły Ekologii i Zarządzania przy ulicy Rejtana 16 w Warszawie
Wstęp wolny!Wykład wygłosi prof. dr hab. Franciszek Świderski, kierownik Katedry Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa SGGW.
Masło jest jednym z
najczęściej podrabianych w Polsce produktów spożywczych. Według unijnych
norm, masło musi zawierać od 80 do 90 proc. tłuszczu mlecznego. W rzeczywistości jednak stan
faktyczny nie zawsze zgadza się z deklaracją na opakowaniu - w maśle
bywa za mało tłuszczu, a za dużo wody. Na polskim rynku dostępne są
mieszaniny tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, które sprzedaje się jako
pełnowartościowe masło.
Czy mamy szanse na spożywanie dobrych jakościowo przetworów mlecznych? Jak odróżnić dobre masło od
podrobionego? Które przetwory mleczne warto kupować? Na jakie pułapki,
zastawiane przez nieodpowiedzialnych producentów należy uważać? Jak
ograniczać możliwość spożycia przetworów mlecznych o gorszej jakości?
Na te i inne pytania odpowiedzi udzieli wybitny znawca tematu, prof. dr hab. Franciszek Świderski.