15 grudnia 2010 (środa), godz. 17:15
To, co jesz, ma wpływ na to, co widzisz
Wszechnica Żywieniowa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zaprasza na prelekcję „Żywienie, a choroby oczu” dr hab. Jadwigi Hamułki.
Prawidłowa, zbilansowana dieta jest jednym z najważniejszych elementów stylu życia, mających wpływ na utrzymanie dobrego stanu zdrowia człowieka.
Oczywista (niepodważalna) jest rola żywienia w rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak: otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia czy cukrzyca typu 2.
W ostatnim czasie coraz większą uwagę zwraca się również na rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób oczu związanych z wiekiem, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) oraz zaćma. Są one główną przyczyną utraty lub pogorszenia widzenia u osób dorosłych.
ostatnia zmiana: 2010-12-14
Komentarze
Ostatnie:
22.12.2010 15:27
Dodał(a): ~leczeniezacmy
By dowiedzieć się więcej o chorobie najczęściej dotykającej Polaków - zaćmie zapraszam na portal edukacyjny poświęcony nowoczesnym metodom leczenia zaćmy, a także samej chorobie zarówno u dorosłych jak i dzieci.Portal jest bazą wiedzy o chorobie i profilaktyce, możliwościach i nowych metodach leczenia. Na stronie dużo uwagi poświęcono zabiegowi usunięcia zaćmy oraz rodzajom soczewek wszczepianych w czasie zabiegu. Strona oferuje także możliwość zadawania pytań on-line, na które użytkownikom strony odpowiada lekarz okulista - dr n. med. Wojciech Kołodziejczyk z II Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Warszawie. Serdecznie zapraszamy!