
Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie utworzyły konsorcjum biotechnologiczne. Umowę o współpracy podpisali 25 marca: dziekan wydziału prof. Antoni Golachowski i dyrektor Instytutu prof. Roman Grzybowski.
W ramach podpisanej umowy obie instytucje będą pozyskiwały granty międzynarodowe, wspólne granty krajowe i granty finansowane z funduszy europejskich.
Naukowcy będą prowadzili projekty badawcze, organizowali szkolenia i konferencje naukowe. W ramach współpracy obu instytucji koordynowana będzie również współpraca z innymi uczelniami i partnerami zagranicznymi.
Lidera konsorcjum jego uczestnicy ustalą odrębnie dla realizacji prowadzonych prac lub projektów badawczych aneksem do umowy.
Koszty wspólnych projektów badawczych prowadzonych przez członków konsorcjum będą pokrywane ze źródeł pozabudżetowych - grantów i funduszy przeznaczonych do realizacji konkretnych projektów.
Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego jest najmłodszym z wydziałów uczelni. Kształci na kierunkach: biotechnologia; technologia żywności i żywienie człowieka; towaroznawstwo. Na Wydziale są prowadzone badania dotyczące m.in. przydatności technologicznej surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, wykorzystanie drobnoustrojów w produkcji biomasy, alkoholi, kwasów organicznych, enzymów oraz w przetwarzaniu żywności, skażenia żywności metalami ciężkimi.
Z kolei naukowcy Instytutu
Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie zajmują się
zagadnieniami z zakresu biologii, inżynierii i ochrony środowiska,
towaroznawstwa oraz technologii żywności. Badają m.in. szczepy
drobnoustrojów, procesy fermentacyjnych i oceniają jakość surowców i
produktów pochodzenia roślinnego.
PAP - Nauka w Polsce