Warszawa oferuje swoim mieszkańcom oraz turystom szeroki wybór lokali gastronomicznych. W ostatnich latach w Stolicy otworzyło się wiele restauracji, serwujących dania kuchni z różnych regionów. Być może, gdyby nie pandemia, ich liczba byłaby dziś jeszcze większa. Nie ma jednak powodów do narzekania - wielbicielom różnorodnych smaków i tak zawsze uda się znaleźć miejsca, w których zaspokoją oni nawet najbardziej wyszukane potrzeby kulinarne.
Wielu z nas kojarzy Włochy przede wszystkim z pizzą i spaghetti. Nie bez powodu potrawy te znane są już ludziom na całym świecie. Warto jednak zdawać sobie sprawę z faktu, że na tych dwóch daniach kuchnia Półwyspu Apenińskiego się nie kończy. Tradycyjny włoski posiłek złożony jest przeważnie z przystawki w formie Antipasto oraz dania głównego lub zupy. Do kulinarnych specjałów zalicza się przede wszystkim owoce morza i ryby – w końcu, kraj ten otaczają aż cztery akweny Morza Śródziemnego. Podstawa dania głównego uzupełniona jest jeszcze o sałatkę lub risotto, a cały posiłek Włosi spożywają w towarzystwie białego lub czerwonego wina.
Wielu naszych rodaków stara się odwzorowywać nie tylko najpopularniejsze potrawy, ale także lokalne menu w zakładanych przez siebie restauracjach. W Stolicy Polski bez problemu można znaleźć miejsca serwujące pyszną focaccie, gnocchi, lasagne oraz oczywiście prawdziwą, włoską pizzę. Wśród najpopularniejszych lokali są m. in. Grano Duro, Nonna czy Lipari.
Kuchnia japońska jest jedną z najbardziej znanych i cenionych kuchni na świecie. Kładzie duży nacisk na świeżość i jakość dobieranych składników, serwując przy tym całkiem zdrowe posiłki. Składnikami najczęściej używanymi w daniach tej kuchni są ryż, ryby, owoce morza i warzywa.
Zawsze kiedy mówimy o Kraju Kwitnącej Wiśni, na myśl od razu przychodzi nam sushi. Danie to zdołało na przestrzeni lat podbić serca wielu Europejczyków, którzy to regularnie odwiedzają sushi-bary znajdujące się w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Chcąc zjeść najlepsze sushi Warszawa również okaże się odpowiednim miastem. Znajdziemy tu m.in. restaurację Oto Sushi, od wielu lat serwującą potrawy kuchni japońskiej zgodnie z tradycją.
Drugim, stojącym tuż obok sushi przysmakiem kuchni japońskiej jest Ramen. To popularna zupa na bazie bulionu z makaronem, zawierająca składniki dowolnie wskazane przez klienta. Warto również spróbować w restauracjach japońskich Sashimi, Tempury czy chociażby regionalnych ryb. Restauracje kuchni japońskiej w naszym kraju są najczęściej prowadzone przez wysoko wykwalifikowanych kucharzy, więc warto się skusić i spróbować.
Każda osoba preferująca intensywnie przyprawione i mocno aromatyczne dania, powinna przynajmniej raz wybrać się do restauracji meksykańskiej. W takich miejscach uda nam się skosztować potraw regionalnych Ameryki Północnej, do których zaliczymy Chilli con Carne, Tacos, Burrito czy Nachos. Region ten słynie również z szerokiego wyboru sals i Guacamole, które to w krótkim czasie zyskały sporą popularność wśród Europejczyków. W Warszawie znajdziemy dziesiątki restauracji meksykańskich, które w zależności od renomy, lepiej lub gorzej odzwierciedlą nam smak potraw z tamtego regionu. Warto zjeść m.in. w El Popo, La Sirena czy Buenos Nachos.