Ekologiczny dom z betonu konopnego, mleko z nasion konopi łuskanej, olej CBD o leczniczym działaniu – o tych i wielu innych przykładach zastosowania legalnych produktów pochodzenia konopnego będzie można dowiedzieć się już 12 i 13 września podczas organizowanego po raz pierwszy WeedFest Warsaw Festiwalu. Głównym partnerem imprezy jest firma HempCenter.
Przez dwa dni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich (ul. Bracka 25, Warszawa) będzie można spotkać kilkudziesięciu wystawców nie tylko z Polski, ale też z całej Europy. Dzięki nim odwiedzający festiwal poznają bliżej branżę olejków i suszu CBD, przekonają się na własne oczy, jak konopie wykorzystywane są w przemyśle budowlanym i odzieżowym, ale też przyjrzą się firmom zajmującym się uprawami indoor, czyli tzw. growshopom. Dzięki prelegentom będzie można poznać najnowsze informacje dotyczące możliwości wykorzystania konopi. Do zabrania głosu na scenie zaproszono m.in. ekspertów z dziedziny prawa, budownictwa i medycyny.
Czy
to w ogóle jest legalne? – to jedno z najczęstszych pytań, które
słyszą producenci żywności konopnej czy osoby pracujące w
laboratoriach badających skład produktów pochodzenia konopnego.
Drugie? – Czy te ciastka poklepią? – mówi z uśmiechem
Małgorzata Szakuła. Od ponad 7 lat prowadzi bloga
kulinarnego: smilingspoon.pl. Wykorzystaniem
konopi w kuchni zainteresowała się podczas wyjazdu do Amsterdamu w
2015 roku. – Sama miałam problemy zdrowotne, między innymi
chorobę tarczycy. Po codziennym stosowaniu produktów pochodzenia
konopnego przez sześć miesięcy moje wyniki poprawiły się –
opowiada. Najpierw przetestowała je na sobie, później zaczęła
polecać je swoim czytelnikom na blogu. Napisała również książkę
„Konopie w kuchni”. Dla osób, które nie miały wcześniej
kontaktu z takimi produktami ma szybki przepis na mleko konopne. –
To świetny zamiennik dla niezdrowego mleka krowiego, a robi się je
w trzy minuty. W słoiku
litrowym łączymy proporcjonalnie: 1/3 łuskanych nasion konopi i
2/3 wody. Zawartość blendujemy ręcznym blenderem przez 2-3 minuty.
Uzyskujemy mleko, które później musimy tylko przelać przez sito,
żeby oddzielić powstałą pulpę od płynu. Jest to zdrowe
tłuściutkie mleko o naprawdę niesamowitych właściwościach.
Takie mleko ma identyczny skład aminokwasów białkowych jak mleko
krowie, ale dodatkowo mamy w nim kwasy omega-3, omega-6 i omega-9.
Jest w nim dużo witamin, minerałów, szczególnie wapnia. To zdrowa
alternatywa dla mleka krowiego, nie zakwasza organizmu – tłumaczy
Małgorzata
Szakuła. Więcej przepisów z wykorzystaniem produktów pochodzenia
konopnego będzie można poznać podczas jej prelekcji na WeedFest
Warsaw Festiwalu. – Skupię
się na żywności z konopi siewnej w odniesieniu do konkretnych
schorzeń. Opowiem o tym, jak składniki zawarte w konopiach mogą
pomóc m.in. na choroby autoimmunologiczne, na schorzenia układu
kostnego oraz na problemy z układem pokarmowym – zaznacza
Małgorzata
Szakuła. Oprócz prelekcji przygotowała pokaz
wykorzystania konopi w kuchni.
Małgorzata
Szakuła podczas wyboru produktów konopnych zwraca uwagę na to, czy
pochodzą z lokalnych rynków. – Polakom
jak najbardziej polecam kupowanie produktów z polskich konopi,
ponieważ długi transport wpływa na pogorszenie ich właściwości
czy ograniczenie ilości pożądanych substancji aktywnych w
konopiach. Radzę wybierać jak najświeższe produkty, bo im dłużej
produkty konopne są przechowywane, tym są mniej wartościowe. Kwasy
omega-3, omega-6 i omega-9 są bardzo niestabilne, ulegają
utlenianiu – tłumaczy.
Jest
sposób na sprawdzenie jakości produktów pochodzenia konopnego.
Takie analizy wykonuje między innymi firma
Hempekspert dr Izabeli Rutkowskiej-Włodarczyk. Zgłaszają się do
niej osoby prywatne, ale najczęściej o takie analizy proszą
producenci. – Ważną kwestią w przypadku konopi jest
wykluczenie obecności groźnych dla zdrowia metali ciężkich. To
roślina, która szybko generuje biomasę i ma zdolność
akumulowania zanieczyszczeń z gleby – tłumaczy. Konopie bez
metali ciężkich mają dobroczynne działanie wieloobszarowe. Między
innymi o tym, jak od strony laboratoryjnej wygląda kontrola jakości
konopi będzie można posłuchać podczas wykładu dr
Izabeli Rutkowskiej-Włodarczyk
na WeedFest Warsaw Festiwalu.
O leczniczych
właściwościach produktów pochodzenia konopnego przekonał się
kolejny prelegent, Jarosław
Stadnik. Jest redaktorem naczelnym
portalu www.medycznamarihuana.com oraz www.konopie.info.pl.
– Chorowałem
na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, co skłoniło mnie do
poszukiwania alternatywach metod leczenia. Dzięki terapii konopnej
udało mi się opanować stany zapalne – opowiada. Na scenie
WeedFest Warsaw poruszy temat medycznych konopi w teorii i praktyce.
Jego zdaniem na przestrzeni ostatniej dekady konopie były błędnie
kojarzone wyłącznie z ciężkimi narkotykami. W wyniku licznych
naukowych badań, doświadczeń pacjentów korzystających z konopi
oraz niezliczonej ilości publikacji zaczęto przywracać konopiom
ich dawny status rośliny o wszechstronnym wykorzystaniu m.in. w
medycynie, przemyśle, produkcji żywności lub ochronie środowiska.
–Takie wydarzenia jak zbliżający się festiwal zmieniają
świadomość społeczną na temat konopi, odczarowują tę roślinę
– zauważa.
Na liście wystawców biorących udział w festiwalu są m.in.: Hempekspert,
Galeria Konopi, BioHemp, Cannabium, Kombinat Konopny, Cannabis Med, CBDKing, Cannabis Uprawa, Green Seeds, Hemp Center, Cannlab, Poland Coffee Shop, LegalWeed, KonopieTuiTeraz, Essenz, Green Spot, VIRDE POLSKA, Sativa Poland, Flow Shop, Dr. Joint, CBD ELITE, Królestwo Konopi, EcoReactor, DobreKrzaki.pl, LokalnyZielarz.
Bilet
2-dniowy w przedsprzedaży: 10
zł.
https://goout.net/…/bil…/weedfest-warsaw-festiwal-2020/cpdh/
Bilet
2-dniowy w dniu imprezy: 15 zł.
Strona internetowa wydarzenia: