22 maja 2019 (środa), godz. 18:00
22 maja, środa, godz. 18:00 Księgarnia BookBook przy MDM Warszawa, ul. Koszykowa 34/50
Bardzo
słodka historia... szarlotka, sernik czy beza - to nie tylko
apetyczne słodkości, które goszczą na naszych stołach. Każdy
przysmak kryje w sobie również niezwykłą historię. Jakie łakocie
jadano w starożytnym Rzymie, skąd się wziął przepis na ciasto
czekoladowe i jak wyglądał weselny tort królowej Wiktorii? O tym
wszystkim i wielu innych rzeczach podczas premiery "Deserownika"
opowie
Magdalena
Tomaszewska-Bolałek
- badaczka kultury kulinarnej, dziennikarka, autorka nagradzanych
książek i kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Od lat
popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz
warsztaty kulinarne. Prowadzi blog
Kuchniokracja.
Deserownik
- „Tytuł
książki jest nieprzypadkowy, deserownikiem nazywano bowiem mebel
służący do wystawiania deserów oraz innych wypieków. Ten ciekawy
sprzęt zainspirował mnie do stworzenia książki będącej zbiorem
75 przepisów na ciasta, desery i wytrawne wypieki, uzupełnionej 15
felietonami przybliżającymi historię i pochodzenie różnych
potraw oraz produktów. Znajdziecie tu receptury na klasyczne łakocie
w nowoczesnej odsłonie, specjały inspirowane kuchnią azjatycką
oraz wytrawne dania idealne zarówno na codzienny obiad,
jak i spotkanie z przyjaciółmi. Nie
tylko świetne składniki i dobra technika wpływają na smak
podawanego jedzenia. Miłość, przyjaźń, oddanie – to one
sprawiają, że desery smakują wyjątkowo i pozostają w naszej
pamięci na długo...”
Księgarnie
BookBook to miejsca
na terenie całej Polski oraz bookbook.pl, gdzie czytelnicy znajdą
nowości, bestsellery oraz wyjątkowe oferty promocyjne. W
księgarniach miłośnicy książek poznają kilka milionów
egzemplarzy od literatury pięknej, poprzez reportaże poradniki,
ciekawą ofertę dla najmłodszych i młodych czytelników.
Księgarnie Bookbook to także partner wielu inicjatyw
wspierających czytelnictwo oraz organizator wydarzeń kulturalnych
swoich księgarniach.