Na co zwracać uwagę na etykietach produktów, jak czytać ich skład i co oznaczają wszystkie tajemnicze określenia na listach składników? Na te i inne pytania, znajdziesz odpowiedzi w Akademii Naturalnego Smaku. W dniach 2-8 grudnia czekamy na wszystkich zainteresowanych w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego.
Akademia Naturalnego Smaku to stoisko edukacyjne FRoSTY i prawdziwa skarbnica wiedzy o produktach spożywczych, które spotykamy na swojej drodze, podczas codziennych zakupów. Wnętrze podzielone jest na strefy poświęcone różnym dodatkom do żywności, m.in.: barwnikom, aromatom czy wzmacniaczom smaku. Nie brakuje atrakcji przeznaczonych zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – od tych multimedialnych z animacjami i filmami, przez półki z eksponatami, aż po interaktywne, edukacyjne zabawy. Zwiedzający mogą sprawdzić m.in. jak smakuje glutaminian sodu, jakie dodatki znajdują się w najpopularniejszych kategoriach produktów spożywczych czy poznać sztuczki stosowane przez producentów żywności. Jedną z głównych atrakcji jest również wirtualny sklep, w którym po zeskanowaniu kodów z wybranych produktów, konsument zamiast tradycyjnego paragonu otrzymuje rachunek z podsumowaniem wszystkich dodatków, jakie znajdują się w jego koszyku.
Pierwsze wydarzenie z cyklu „Akademia Naturalnego Smaku” odbędzie się w dn. 2-8 grudnia, w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego w Warszawie, na ulicy Dobrej 56/66 w Warszawie. Od soboty do piątku, w godz. 10:00-18:00 na wszystkich zainteresowanych, na miejscu czekać będą eksperci, którzy oprowadzą po stanowisku, a także odpowiedzą na wszystkie nurtujące pytania.
dodane przez JBcomm