Żarcie Na Kółkach nie ustaje w karmieniu pod chmurką, a pogoda tylko zachęca! Kolejny smaczny przystanek spotkań z najlepszymi food truckami w Polsce będzie miał miejsce na Stadionie Syrenki 18 i 19 czerwca. Tym razem nie tylko coś dla ciała, ale również dla ducha! Podczas Pikniku odbędą się warsztaty kulinarne, wykłady, live cooking, oraz liczne aktywności dla najmłodszych foodtruckożerców.
Szamochody, jadłowozy, mobilne gastronomie, food trucki - słowem Żarcie Na Kółkach z każdym sezonem są coraz popularniejsze. W lecie, gdy na ulicach jest ich najwięcej są najmocniej okupowane przez gości, którzy rezygnują z siedzenia w dusznych restauracjach na rzecz rozmaitych dań na świeżym powietrzu prosto z ciekawego samochodu. A foodtruckowcy prześcigają się w pomysłach na oryginalne menu - bo poza niekwestionowanych królem street foodu, jakim jest burger, na ulicach spotykamy auta z daniami z całego świata: Meksyk, Japonia, Węgry, Włochy, Anglia, Polska, Chiny, Jamajka - długo można wymieniać. A spektrum dań jest coraz szersze: kanapki, zupy, lody, ciastka, wafle, sushi, ryby, tacos, zapiekanki, gofry, dania fit i wege, szejki, koktajle, naleśniki.
Tym razem podczas zlotu, odbędzie się prawdziwe stołeczne piknikowanie. Żarcie Na Kółkach zadbało o to, żeby goście mieli co robić między pierwszym śniadaniem, a późną kolacją, zjedzoną zaraz po obfitym lunchu. Wszyscy ci, którzy wybiorą się na piknik, będą mieli również możliwość skorzystania z warsztatów kulinarnych. Goście dowiedzą się między innymi czym jest Super Food i jak gotować przy jego wykorzystaniu, dzięki warsztatom organizowanym przez Jagnę Niedzielską. W sobotę odbędzie się live cooking z udziałem Kuby Korczaka, a w niedziele pokaz organizowany przez Cook Up, również w towarzystwie znanego kucharza. Rodzice mogą być spokojni o swoje pociechy, zdecydowanie będą miały gdzie spędzić aktywnie czas. Zajmą się tym animatorzy ze skakanka.com.pl, którzy przygotowali mnóstwo zajęć dla dzieci: gry planszowe, trampolina, ścianka wspinaczkowa, warsztaty, zabawy, malowanie i wiele innych.
Dzięki współpracy z organizacją Feed Them Up, która zajmuje się przekazywaniem posiłków na organizację charytatywne, wszyscy mogą być spokojni o jedzenie, które na pewno nie zmarnuje się po zakończonym zlocie. Jak tylko gastronomie wydadzą ostatnie porcję, wyruszą do placówek, które przekażą dobre jedzenie osobom najbardziej potrzebującym, zamiast wyrzucać do kosza. To pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce. W sobotę, Janek Paszkowski, uczestnik pierwszej edycji Master Chefa i ambasador Feed Them Up, przeprowadzi warsztaty, na których będzie można dowiedzieć się jak przygotować pyszności, przy użyciu resztek.
Event: https://www.facebook.com/events/233394473696781/?active_tab=posts
PROGRAM PIKNIKU I INFORMACJE O ATRAKCJACH:
(godzinówka z podziałem na dni)
ATRAKCJE DLA DZIECI:
skakanka.com.pl - Centrum Dziecięcej Aktywności czyli najlepsi animatorzy w Warszawie. Już od 8 lat zajmują się dzieciakami w warszawskich restauracjach i kawiarniach organizując niezapomniane animacje, a także duże eventy. 18 i 19 czerwca zadbają o strefę dla dzieci, w której zaproszą do wielkiego bańkowiska i gigantycznego twistera. Dzieciaki czekamy na Was!
Roboty i Spółka - wielkie gry, dmuchane roboty, trampolina i mnóstwo zręcznościowych i towarzyskich gier. O aktywną część strefy dla dzieciaków zadbają Roboty i Spółka, nowy Partner Żarcia Na Kółkach, który pomoże maluchom spalić trochę kalorii zdobytych w food truckach ;)
WARSZTATY:
FEED Them UP i Janek Paszkowski- rozpoczynamy współpracę z organizacją FEED Them UP, która będzie pilnować tego, żeby żaden food truck nie wyrzucił jedzenia po zakończonym zlocie! Dzięki FTU w sobotę zorganizuje warsztaty na temat tego jak gotować z tzw."resztek". Zajęcie będą prowadzone przez Janka Paszkowskiego, uczestnika pierwszej edycji Master Chefa. Janek jest autorem dwóch książek kucharskich, obecnie pracuje nad dwiema kolejnymi. Stażysta Jamiego Olivera w londyńskiej restauracji FIFTEEN, felietonista w polskiej edycji magazynu Jamie Magazine i wspaniały kucharz!
Architektura Kulinarna i Jagna Niedzielska - Warsztaty Super Food to warsztaty kulinarne, podczas których dowiemy się jak wykorzystywać super żywność. Super food to produkty naturalne, nieprzetworzone, które w swoim składzie zawierają ważne dla człowieka składniki. Na warsztatach przygotujemy słodkie i słone wersje super food, zarówno do zjedzenia na miejscu, jak i do zabrania na wynos. Będą to posiłki, które możemy zjeść o każdej porze dnia oraz takie, które możemy zabrać ze sobą do szkoły, pracy albo na wycieczkę. Wykorzystamy takie składniki jak: mleko kokosowe, nasiona chia, młody jęczmień, jagody goi, łuska gryczana, avocado, kasze.
Odbędą się również live cooking, który przeprowadzi Kuba Korczak oraz pokaz gotowania rodziców z dziećmi z Cook Up - więcej informacji na dniach! Ale możemy obiecać, że będzie super ciekawie.
LISTA WYSTAWCÓW:
Akita Ramen
Bart Burger
Beef Burger
BIOWAY
Bobby Burger
Buła i Spóła
Burger Na Kółkach
Carnitas
Chwast Food
Chyży Wół
Classic Burger
Cool'a
Disco Volante
Dobra Buła
Eat On The Street
Fabryka Frytek
Fit Meal
Fragola
Fresh Bike
Fritt's Buddy
Frodo Burger
Furoszron
Jagna
La Chica
Los Plackos
Mafiosso
Makaroniarze
Momo Smak
Na rowerze
Odjazdowe Smaki
Pan Baton
Pan Szama
Panczo
Papuvege
Park Cafe
Pizza Jerry Truck
Pysznycel
Shakewave Truck
Shrimp House
Smoke BBQ
Sokowirówka
Souvlak Truck
Street Menu
Sugar&Spice
Take Roll
Tip Top Cafe
Viet Street Food
Waffiezz
Wypas Po Pas
Zapiekanka Snack
Zapieksownia