08 czerwca 2016 (środa), godz. 17:30
Stosujesz suplementy diety? Chcesz się dowiedzieć, jakie mogą być tego konsekwencje zdrowotne? A może zastanawiasz się, jak zdrowo się odżywiać? Te i inne zagadnienia związane z dietą poruszy podczas wykładu prof. Mariusz Piskuła. Warto do nas wstąpić :)
Wraz z postępem cywilizacyjnym i statusem majątkowym pojmowanie funkcjiżywności ulega zasadniczym zmianom, od niezbędnego dla biologicznegoprzetrwania źródła energii i budulca do czynnika mającego zapewnić oczekiwanywygląd. Zmiany te również mają związek z postępem jaki niesie nauka, któryjednoznacznie pokazuje zależność pomiędzy odżywianiem się a zdrowiem, alboraczej z chorobami, między innymi układu krążenia, otyłością czy cukrzycą typu2. Rosnąca liczba zachorowań to w znacznej mierze konsekwencja trybu życiawspółczesnego człowieka zwłaszcza z obszaru tzw. kultury zachodu, z jednejstrony mającego niemal nieograniczony dostęp do żywności a z drugiej żyjącegow dużym tempie generującym określone potrzeby.Dopasowanie diety do potrzeby konsumenta jest pochodną jego cechindywidualnych wynikających ze stanu zdrowia, trybu życia, wieku czy genomu,dlatego też coraz częściej mówi się o personalizacji żywności, żywności „szytej namiarę”.Powiedzenie „niech żywność będzie twoim lekarstwem a lekarstwo twojążywnością” jest aktualne jak nigdy przedtem. Z tego względu na rynku pojawiasię coraz więcej produktów przedstawianych jako te, które mają zapewnićokreślone korzyści zdrowotne. Począwszy od żywności funkcjonalnej opotwierdzonym w badaniach klinicznych pozytywnym odziaływaniu na organizmczłowieka po różnego rodzaje suplementy sprzedawane jako dietetyczne środkispożywcze, a więc o skuteczności nie koniecznie potwierdzonej naukowo.Różnorodność oferty handlowej stawia potencjalnych nabywców przedkoniecznością dokonywania świadomych wyborów. Wykład stacjonarny: Pałac Staszica, sala 05 (parter), ul. Nowy Świat 72, transmisja online:
www.youtube.com/WszechnicaPAN. 8 czerwca 2016 r., godz. 17.30.
dodane przez Wszechnica PAN