17 października rano zapach parzonych liści herbaty i palonych ziaren kawy obudzi zaspaną Warszawę. Wraz z nadejściem pierwszych jesiennych dni miejsce letnich lemoniad i cydrów zajmą dwie królowe: kawa i herbata.
Z nami zaczniecie dzień od kenijskiego espresso lub aromatycznego dripa. Poznacie najlepszych baristów i najlepsze palarnie kawy. A że herbata jest nową kawą i coraz częściej pojawia się w kawiarniach trzeciej fali, parzona z tą samą starannością co chemexy i dripy, ten napój także pojawi się na Mysiej.
Zielone, czarne, kwitnące czy organiczne z dalekich Chin, Indii czy Sri Lanki. W pięknych kolekcjonerskich pudełkach i na wagę. Te popularne i te unikatowe. Opowiemy o historii I metodach parzenia, a specjaliści z Berlina zaproszą na niecodzienną degustację. Będzie też nowoczesna ręcznie tworzona ceramika i wiele akcesoriów do parzenia zarówno kawy, jak i herbaty.
Wstęp bezpłatny.
WYSTAWCY
P & T Paper and Tea (Berlin), THE BARN (Berlin), Filtry Cafe (Warszawa), Java Coffee Company (Warszawa), Czajnikowy.pl (Gliwice), Magazyn Praga (Warszawa), Spiek Ceramiczny (Poznań), Andrzej Bero (Warszawa), The Merchands of Chai (Warszawa), The Tea (Łódź), Coffeedesk (Kołobrzeg), STOR (Warszawa), Ministerstwo Kawy (Warszawy), MOD (Warszawa), Balagan Elementy (Warszawa), Magdalena Święciaszek (Warszawa), Maison de The (Warszawa), Ceramika Barbara Turkiewicz (Warszawa), Pat Pottery, KOOE studio ceramiki, Klara Bukowska Ceramics, Odette, FENEK, Amii Filtry, Czarny Deszcz (Wrocław)
Coffee Proficiency (Kraków), Look At Me Plates, Coffee Zone Q BOX
PLAN DNIA
11.00 - Warsztaty parzenia i degustacja herbat Paper & Tea (Berlin), tylko 15 osób, udział 50 zł, zapisy: karaim@ustamagazyn.pl
12.30 - The Barn, opowieść o kawiarniach trzeciej fali "THE BARN COFFEE ROASTERS - a new age for coffee"
13.00 - cupping by Filtry Cafe kawy ze świata + prezentacja nowych metod parzenia
14.00 - woda w procesie parzenia, wykład + prezentacja
15.00 - Czajnikowy.pl warsztaty czyli DO & DON'Ts w parzeniu herbaty
16.00 - Java Coffee: OD ZIARNA DO FILIŻANKI - różne odmiany Arabik, a smak kawy