19 października 2014 (niedziela)
Festiwal Przetworów - Słoik dla Warszawiaka
Festiwal Przetworów - Słoik dla Warszawiaka, 19 Październik, 10:00-16:00, ul. Wilcza 58a. Wstęp wolny.
Jesienią i zimą chętnie sięgamy po pyszności ze słoika - pesto do makaronu, dżem do naleśników, ogórki kiszone do obiadu. Na festiwalu zaopatrzycie się we wszystko, co tylko potrzebne, aby przetrwać zimę! W dużych miastach często z braku czasu odchodzi się od robienia domowych zimowych zapasów - jednak wszyscy wiemy, że ich smak jest nie do podrobienia i nie ma porównania z przetworami robionymi przez duże firmy.
Będzie można również degustować na miejscu oraz zakupić do domu wiele rodzajów pierogów - od klasycznych z kapustą i grzybami, po wymyślne ravioli, tortellini - różnego rodzaju mąki - razowej, żytniej oraz kukurydzianej. Wszystko bez chemii - według starych przepisów jak u Babci, łączących się z nowymi pomysłami blogerów Slow Food, z najlepszych polskich warzyw i owoców, co czuć w smaku. Idealne na niedzielny obiad. Dajcie się zaskoczyć klasyką smaku oraz nowymi pomysłami naszych wystawców.
Wytrawnie
- pesto ( np. z pomidorów suszonych, jarmużu, oliwek)
- pasty do makaronów i kanapkowe ( adżika gruzińska, pasta marokańska, ajvar)
- naturalne przeciery i zakwasy na zupy
- ogórki, oliwki, papryczki... zakąski, przekąski :)
- ketczup domowy i wiele innych
- Pierogi nadziewane klasycznym farszem, tortellini, ravioli - wykonane z różnych rodzajów mąki.
Na słodko
- Konfitury, dżemy, kremy orzechowe
- Soki malinowe, porzeczkowe, jagodowe, nalewki
Dodatkowo!
- Strefa Smacznego Targu czyli naturalne pieczywo, pyszne sery, ekologiczne warzywa a nawet hummus ;)
- Warsztaty dla dzieci i dorosłych
opublikowano: 2014-10-16