coffeeheaven używa tylko najlepszych, ręcznie zbieranych ziaren kawy. Mieszanka kawy coffeeheaven jest kompozycją 5 Arabic z niewielką domieszką Robusty, składa się z ziaren pochodzących z Brazylii, Etiopii i Ameryki Centralnej. Stopień palenia ziaren idealnie oddaje smak włoskiego espresso.
Dwie metody obróbki ziaren, z których tworzona jest mieszanka coffeeheaven, to metoda naturalna, zwana też metodą suchą i metoda fermentacji, zwana mokrą. Pierwsza z nich polega na rozsypaniu na dużej powierzchni, wystawionej na działanie słońca owoców kawowca i regularnym przeczesywaniu ich grabiami tak, aby obsychały równomiernie. Po upływie ok. 4 tygodni można z wysuszonych owoców oddzielić ziarna od resztek miąższu. W metodzie mokrej miąższ usuwa się za pomocą maszyny, która zgniata owoce między dwiema powierzchniami. Tak wydobyte ziarna moczy się w wodzie w specjalnych silosach i poddaje procesowi 24-godzinnej fermentacji. Następnie suszy się je, by specjalnie łuskarki mogły usunąć pozostałości skórki chroniącej ziarna kawy. Tak przygotowane ziarna trafiają do palarni coffeeheaven, w której zostają odpowiednio wypalone, by wydobyć z kawy to, co najprzyjemniejsze – odpowiedni balans między goryczką a kwasowatością.
Czym właściwie jest espresso? Jest kwintesencją smaku i aromatu, esencją wszystkiego tego, co w kawie najlepsze. Jednakże nie jest łatwo je przyrządzić. Bariści coffeeheaven zawsze przyrządzają je tak, aby na powierzchni utworzyła się crema - dusza espresso. Jest to warstwa pęcherzyków powietrza i skarmelizowanych cukrów, powstałych podczas prawidłowo przebiegającego procesu parzenia.
coffeeheaven kieruje się zasadą „no crema no serva”, a wszystkie rodzaje kaw powstają z perfekcyjnie przyrządzonego espresso. To tylko jeden z naszych sekretów, który ma wpływ na jakość serwowanych przez nas kaw.
Kultura picia kawy w Polsce
W Polsce rynek kawowy jest stosunkowo młody, dlatego też kultura kawowa cały czas się rozwija.
Kawiarnie coffeeheaven jako jedne z pierwszych zaoferowały Polakom kawę, przygotowywaną według światowych standardów. Od momentu otwarcia pierwszej kawiarni w 2000 roku preferencje i przyzwyczajenia Polaków stopniowo ewoluowały, by wreszcie kawa stała się nieodłącznym elementem dnia.
Dzisiaj kawa jest już spożywana nie tylko rano przed pracą, ale także w przerwie w pracy, w towarzystwie lub w podróży. O różnych porach dnia wracamy do kawiarni, by zregenerować swe siły. Stajemy się w tym coraz bardziej podobni do naszych zachodnich sąsiadów.
Dzięki temu dziś o kawie wiemy dużo więcej niż kiedyś. Nasze oczekiwania wzrosły. Zaczęliśmy doceniać jakość kawy. Znamy różnicę między cappuccino a latte, rozpoznajemy smak prawdziwego espresso.
Ciągle jednak kawa nie odkryła przed nami wszystkich tajemnic…