Zainicjowane przez Martę Gessler i odbywające się już po raz trzeci Targi Książki Kulinarnej rozpoczną się w tym roku 24 lipca i jak zawsze potrwają trzy dni.
Zainicjowane przez Martę Gessler i odbywające się już po raz trzeci Targi Książki Kulinarnej rozpoczną się w tym roku 24 lipca i jak zawsze potrwają trzy dni. Tegoroczna edycja Targów skoncentrowana będzie wokół idei DOŚWIADCZENIA - rozumianego nie tylko jako mozolnie zdobywane wiedza i umiejętności, które pozwalają uzyskać miano kulinarnego eksperta, ale również doświadczenia jako eksperymentu i nowego doznania związanego z jedzeniem. Swoim doświadczeniem z publicznością podzielą się najpopularniejsze postacie ze świata gastronomii - eksperci i pasjonaci, szefowie kuchni i restauratorzy, autorzy kulinarnych blogów, magazynów i książek.
Podczas Targów Książki Kulinarnej odbędzie się również wyjątkowa wystawa magazynów o jedzeniu z całego świata. Będzie można zobaczyć najciekawsze pod względem formy i treści pisma m.in. z Libanu, Japonii, Norwegii, czy USA. Wystawa pozwoli skonfrontować myślenie o jedzeniu z różnych krajów, przyjrzeć się smakowemu obrazowaniu w czasem bardzo odległych od siebie kulturach i poszukać ponadnarodowej wspólnoty kuchennych doświadczeń. Wystawa stanie się także przyczynkiem do dyskusji o kulinarnej prawdzie, podczas której spróbujemy dowiedzieć się, kto dziś odpowiada za to, co jemy, kto kreuje żywnościowe trendy, kto decyduje o prawdziwości kulinarnego doświadczania - szefowie kuchni, blogerzy czy właśnie redaktorzy pism o jedzeniu.
III Targi Książki Kulinarnej, 24-26 lipca 2015