2019-04-10 17:15

Błonnik pokarmowy a zdrowie człowieka - wykład z cyklu Wszechnica Żywieniowa w SGGW

Prelekcja odbędzie się 10 kwietnia o godzinie 17:15 w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przy ul. Nowoursynowskiej 166 w Warszawie.

Na wykładzie 10 kwietnia 2019 r. prelegentki: dr hab. Jarosława Rutkowska, prof. SGGW z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności SGGW oraz dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak z Katedry Dietetyki SGGW omówią następujące zagadnienia: 

1. Składniki błonnika pokarmowego – budowa, właściwości fizykochemiczne i funkcje fizjologiczne;

2. Występowanie w żywności;

3. Skrobia oporna jako szczególny składnik błonnika pokarmowego;

4. Rekomendacje spożycia błonnika dla populacji ogólnej (osób zdrowych) – zalecenia

   polskie i przykładowe z innych krajów Europy oraz USA;

5. Spożycie błonnika w Polsce, Europie i USA oraz jego główne źródła pokarmowe;

6. Rola błonnika w zapobieganiu i leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych dietozależnych: otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia.


data ostatniej modyfikacji: 2019-04-09 11:59:27
Komentarze
 
Polityka Prywatności