2013-02-12 17:00

Manipulacje producentów masła i przetworów mlecznych ze szkodą dla konsumentów - wykład

12 lutego odbędzie się wykład otwarty pt. "Manipulacje producentów masła i przetworów mlecznych ze szkodą dla konsumentów".

Organizatorem wykłady jest Warszawska Szkoła Zdrowia działająca przy Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania w Warszawie.

Termin: 12 lutego 2013 r. o godz. 17.00

Miejsce: aula Wyższej Szkoły Ekologii i Zarządzania przy ulicy Rejtana 16 w Warszawie

Wstęp wolny!


Wykład wygłosi prof. dr hab. Franciszek Świderski, kierownik Katedry Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa SGGW.

Masło jest jednym z najczęściej podrabianych w Polsce produktów spożywczych. Według unijnych norm, masło musi zawierać od 80 do 90 proc. tłuszczu mlecznego. W rzeczywistości jednak stan faktyczny nie zawsze zgadza się z deklaracją na opakowaniu - w maśle bywa za mało tłuszczu, a za dużo wody. Na polskim rynku dostępne są mieszaniny tłuszczów roślinnych  i zwierzęcych, które sprzedaje się jako pełnowartościowe masło.

Czy mamy szanse na spożywanie dobrych jakościowo przetworów mlecznych? Jak odróżnić dobre masło od podrobionego? Które przetwory mleczne warto kupować? Na jakie pułapki, zastawiane przez nieodpowiedzialnych producentów należy uważać? Jak ograniczać możliwość spożycia przetworów  mlecznych o gorszej jakości?

Na te i inne pytania odpowiedzi udzieli wybitny znawca tematu, prof. dr hab. Franciszek Świderski.


data ostatniej modyfikacji: 2013-01-31 15:34:50
Komentarze
 
Polityka Prywatności