Serwis Dział języki Warszawa - Targi językowe w Warszawie - Studencki Informator Regionalny - Warszawa
od 25 do 27 lipca

II edycja Targów Książki Kulinarnej

Jak smakują chwasty, co o jedzeniu piszą literaci i z którego roku pochodzi najstarsza polska książka kulinarna – to tylko część tematów, o których będą dyskutować goście II Targów Książki Kulinarnej trwających od 25 do 27 lipca.

Odbywające się pod hasłem EDUKU-JEMY! wydarzenie to nie tylko okazja, by uzupełnić swoją kuchenną biblioteczkę korzystając z oferty polskich wydawców, księgarń i antykwariatów, ale przede wszystkim możliwość spotkania z niesamowitymi osobowościami: szefami kuchni, autorami książek, badaczami, krytykami kulinarnymi, blogerami i pasjonatami kuchni.

W piątek prof. Jarosław Dumanowski, popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, Joanna Mroczkowska, antropolożka jedzenia oraz Grzegorz Trubiłowicz, pomysłodawca i jeden z autorów aplikacji Cooklet oraz dr Albert Hupa, prezes IRCenter, które przeprowadziło badanie "Polska Kulinarnie 2014" będą zastawiać się nad tym, skąd wzięły się książki kulinarne i jak w dobie blogów zmienia się ich status. Z kolei Cezary Polak i Paweł Bravo będą dyskutować o smaku pisarzy i jedzeniu w literaturze. Drugi dzień Targów poświęcony będzie kulinarnym podróżom. Zaproszeni goście spróbują dociec, jak to się stało, że zamiast z Lonely Planet wyjeżdżamy na wakacje z Przewodnikiem Kulinarnym Michelin oraz ile kuchnia może nam powiedzieć o kulturze danego narodu. W niedzielę najważniejsza będzie edukacja. Dziennikarze kulinarni Piotr Adamczewski i Paweł Loroch razem z Laurą Osęką, właścicielką księgarni Books for Cooks, zastanowią się, czy gotowania można nauczyć się z książek kulinarnych. A Marta Gessler, Agata Wojda i Marcin Piotrowski opowiedzą o ścieżkach kariery w gastronomii i przyjrzą się z bliska zmianom, jakie w temacie profesjonalnej edukacji kulinarnej zaszły w Polsce w ciągu kilku ostatnich lat.

Uczestnicy Targów będą mieli okazję wziąć udział w wielu spotkaniach, m.in. o kuchni azjatyckiej, którą przybliżać będzie Magdalena Tomaszewska-Bolałek, zdobywczyni głównej nagrody w konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2013 w kategorii kuchnia japońska. Małgorzata Puzio pokaże, jak samodzielnie i bez użycia chemicznych dodatków przygotować używane na co dzień produkty spożywcze, a Maciej Nowicki z Muzeum Pałac w Wilanowie opowie, jak wygląda praca ze starymi recepturami.

Podczas Targów Książki Kulinarnej nie zabraknie miejsca również dla miłośników kulinarnego designu. W sobotę o nowych kierunkach w projektowaniu porcelany opowie Marek Cecuła, artysta, ceramik, dyrektor artystyczny Polskich Fabryk Porcelany "Ćmielów" i "Chodzież" S.A, a w niedzielę na specjalnym straganie znajdą się unikatowe kuchenne produkty stworzone przez polskich projektantów. Nie będzie to jednak zwykłe stoisko, ale swoisty speed dating z designem - każdy z zaproszonych twórców będzie miał jedynie 90 minut na zaprezentowanie swojej marki, a klienci staną przed wyzwaniem podejmowania szybkich zakupowych decyzji. Dodatkowo na dziedzińcu Zamku Ujazdowskiego Marta Gessler wraz ze Szkółką Drzew i Krzewów Ozdobnych Grąbczewscy zaprojektuje i stworzy kulinarny ogród.

Na Targach odbędzie się także kilka kuchennych wymian. Tradycjonalistów zapraszamy na klasyczny book swapping, smakoszy na akcję magazynu Kuchnia, podczas której w zamian za słoiczek przetworów będzie można otrzymać książkę kucharską, a kolekcjonerów na wymianę akcesoriów kuchennych organizowaną przez magazyn Usta. Przez wszystkie trzy dni będzie można obejrzeć wyjątkową wystawę starych makatek kuchennych zebranych przez Ośrodek Kultury w Działoszynie oraz wziąć udział w którymś z licznych konkursów organizowanych przez wystawców i organizatorów.

Szczegółowy i na bieżąco aktualizowany program można znaleźć na stronie: www.facebook.com/events/305491296242300/?fref=ts



Program II Targów Książki Kulinarnej, 25-27 lipca 2014


PIĄTEK, 25 LIPCA

10.00 - 20.00 - Kulinarny ogród na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski - projekt stworzony przez Martę Gessler i Szkółkę Drzew i Krzewów Ozdobnych Grąbczewscy

10.00 - 20.00 - Wystawa starych makatek kuchennych - Qchnia Artystyczna i księgarnia Pępek sztuki

10.00 - 20.00 - Czytelnia czasopism i strefa relaksu - dziedziniec restauracji Qchnia Artystyczna

16.00 - Spotkanie z redakcją magazynu Specjalność Zakładu o trudach tworzenia magazynu kulinarnego i tajemnicach kuchni wschodniej Polski połączone z degustacją smakołyków podlaskich

17.00 - "Jak smakuje literatura i jak o jedzeniu piszą literaci" - spotkanie z udziałem Cezarego Polaka i Pawła Bravo

19.00 - Debata "Czy książki kulinarne mają sens", w której wezmą udział prof. Jarosław Dumanowski, popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, Joanna Mroczkowska, antropolożka jedzenia, Grzegorz Trubiłowicz, pomysłodawca i jeden z autorów aplikacji i serwisu Cooklet oraz dr Albert Hupa, prezes IRCenter, które przeprowadziło badanie "Polska Kulinarnie 2014"

SOBOTA, 26 LIPCA

10.00 - 20.00 - Wymiennik magazynu Kuchnia. Część 1. - wymień swoje przetwory na książki kucharskie

10.00 - 20.00 - Kulinarny ogród na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski - projekt stworzony przez Martę Gessler i Szkółkę Drzew i Krzewów Ozdobnych Grąbczewscy

10.00 - 20.00 - Wystawa starych makatek kuchennych - Qchnia Artystyczna i księgarnia Pępek sztuki

10.00 - 20.00 - Czytelnia czasopism i strefa relaksu - dziedziniec restauracji Qchnia Artystyczna

11.00 - "Atrakcje kulinarne Nowej Zelandii", Ilona Zdziech, Pacific Kai

12.00 - "Kuchnia azjatycka dla początkujących i zaawansowanych", Magdalena Tomaszewska-Bolałek, wydawnictwo Hanami

13.00 - Wydawnictwo Burda zaprasza na spotkanie z Małgorzatą Puzio, autorką książki "O kuchni bez chemii"

14.00 - Debata "Poznawanie przez smakowanie" - o poznawaniu krajów i kultur przez kuchnię z udziałem Macieja A. Brzozowskiego, autorem książki "Włosi. Życie to teatr", Natalii Sitarskiej i Łukasza Smolińskiego prowadzących bloga Tasteaway oraz Patryka Lempke, właściciela restauracji Soul Kitchen

15.30 - Spotkanie z Elizą Mórawską, poświęcone jej nowej książce "O jabłkach"

16.30 - "Żółte, słomiane i gotowane" - o nieznanych winach opowie Stowarzyszenie Sens Wina

17.00 - Wykład Marka Cecuły o nowych kierunkach w projektowaniu porcelany

18.30 - Panel "Koniec języka za przewodnika" z udziałem m.in. Agaty Godlewskiej, redaktor naczelnej magazynu Food Service, Moniki Brzywczy, redaktor naczelnej magazynu Usta oraz Juliusza Podolskiego, dziennikarza, autora bloga "Smaczny turysta"

19.15 - Spotkanie z kuchnią portugalską, Janusz Andrasz, Luzomania

NIEDZIELA, 27 LIPCA

10.00 - 20.00 - Wymiennik magazynu Kuchnia. Część 2. - degustacja przetworów zebranych podczas wymiany

10.00-20.00 - Stragan - speed dating z designem

10.00 - 20.00 - Kulinarny ogród na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski - projekt stworzony przez Martę Gessler i Szkółkę Drzew i Krzewów Ozdobnych Grąbczewscy

10.00 - 20.00 - Wystawa starych makatek kuchennych - Qchnia Artystyczna i księgarnia Pępek sztuki

10.00 - 20.00 - Czytelnia czasopism i strefa relaksu - dziedziniec restauracji Qchnia Artystyczna

11.00 - Wydawnictwo Pascal zaprasza na spotkanie z Małgorzatą Kalembą-Dróżdż, autorką książki "Pyszne chwasty"

12.00 - Wydawnictwo Czarne zaprasza na spotkanie z Anną Włodarczyk, autorką książki "Zapach truskawek. Rodzinne opowieści" oraz bloga strawberriesfrompoland.blogspot.com prowadzone przez Darię Pawlewską, wydawczynię magazynu Kukbuk

13.00 - Panel "Czy gotowania można nauczyć się z książek kulinarnych" z udziałem Piotra Adamczewskiego, Pawła Lorocha oraz Laury Osęki z księgarni Books for Cooks

14.30 - Muzeum Pałac w Wilanowie zaprasza na spotkanie z Maciejem Nowickim, który opowie jak wygląda praca ze starymi recepturami

15.00 - Panel "Jak zostać chefem" - o kulinarnej edukacji porozmawiają m.in. Marta Gessler, Agata Wojda i Marcin Piotrowski

17.00 - Qchnia Artystyczna i księgarnia Pępek sztuki zapraszają na Book swapping


data ostatniej modyfikacji: 2014-07-14 10:23:47
Komentarze
 
Polityka Prywatności